Cağaloğlu Anadolu Lisesi Gezisi /04.04.2019

Cağaloğlu Anadolu Lisesi Gezisi /04.04.2019

Okulumuz mesleki rehberlik etkinlikleri kapsamında 8.sınıf öğrencileriyle Cağaloğlu Anadolu Lisesini ziyaret ettik.

04.04.2019 1118

CAĞALOĞLU ANADOLU LİSESİ (CAL)

Osmanlı Maarif tarihinde Avrupai mektep planında yapılan binada açılan ilk modern kurum

Osmanlı İmparatorluğu; son dönemlerinde, ekonomi ve teknoloji alanlarında olduğu gibi eğitim alanında da Avrupa’yı örnek alarak modern bir eğitim kurumu oluşturmayı düşünmüş ve bu düşünce ilk olarak II. Mahmut döneminde hayata geçirilmeye çalışılmıştır. II Mahmut döneminde hayata geçirilemeyen bu proje, Abdülmecid’in Vakıf Gureba, Bezm-i Alem Camii gibi birçok hayırlı iş yapan annesi Bezm-i Alem Valide Sultan’ın çabalarıyla gerçekleştirilmiştir.

Okul binası, Esma Sultan Sarayı’nın arsasına inşa edilmiş ve 7 Cemaziyelülevvel 1266 (22 Mart 1850) tarihinde hizmete girmiştir. Başta ismi Valide Mektebi olan okul, daha sonra Darül Maarif adını almıştır. Açılışa Sultan Abdülmecid, oğlu Murat Efendi (V. Murat), kızı Fatma Sultan, annesi Bezm-i Alem Valide Sultan, Sadrazam Mustafa Reşit Paşa ve Maarif Nazırı Kemal Efendi katılmışlardır.

Ayrıca yeni maarif nizamına uygun ders kitapları yazmakla görevli Encümen-i Daniş (Bilim Kurulu) üyeleri, ünlü dilbilimci Redhouse ve tarihçi Hammer da açılışta hazır bulunmuşlardır. Sadrazam Mustafa Paşa’nın nutkuyla öğrenime başlayan okula, Sultan Abdülmecid de çocukları Murat Efendi ve Fatma Sultan’ı sembolik olarak kaydettirmiştir. Sultan Abdülmecid okulun açılmasında büyük emeği geçen Mektepler Nazırı Kemal Efendi’yi “Aferin Kemal Efendi, iki dünyamıza da hayırlı olacak kadın ve erkek ilim tebaamızın yetişmesindegayretinizden ötürü size teşekkür ederim. Halkın çocuklarını nasıl terbiye ediyorsanız, benim çocuklarımı da himmetinizle öyle terbiye edin.” diyerek tebrik etmiştir.

Böylece Sultan Abdülmecid, 546 cilt kitap ve bir tanesi hâlâ okulumuzda sergilenen iki adet saat hediye ederek okulumuzu “Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk sivil lisesi” olarak hizmete açmıştır.

 

Okulun binası da dönemin modern Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtması açısından çok önemlidir. Okulun arka cephesinde bulunan “dor” stilindeki kolonlardan oluşan anıtsal kapıda bir kitabe vardır. Sultan Abdülmecid’in tuğrasının olduğu bu kitabede 1266 yılına tarih düşülmüş iki mısralık bir şiir de bulunmaktadır. İyon ve Korentiyen sütun düzeni ile Neo-Historisist mimari stilinde inşa edilen bina, 1933 yılında İstanbul Kız Lisesi adıyla eğitime devam etmiştir. 1983 yılından itibaren ise “İstanbul Cağaloğlu Anadolu Lisesi” adıyla hizmet vermektedir.

Okulumuzun Almanca Eğitimi

Almanca dersleri, Alman Bölüm Başkanlığı CAL-DeutscheAbteilung’un koordinasyonuyla merkezi Köln’de bulunan Bundesverwaltungsamt tarafından görevlendirilmiş Alman öğretmenler ve Türk Almanca öğretmenleri de okulda mevcuttur. Hazırlık sınıfında 12 saat Almanca-I ve 8 saat Almanca-II olmak üzere toplam 20 saat Almanca dersi verilir. İlerleyen yıllarda Almanca ders saatleri azalır. Öğrenciler hazırlık sınıfının sonunda A2-(DSD-A2, 10.sınıfın sonunda da B1-(DSD-Stufe I) sınavına girerler. B1 sınavları sonucuna, öğrencinin dil becerisine, derslerdeki etkinliğine ve öğretmenlerin kanaatine göre sayılı öğrenci 12.sınıfta C1-(- DSD-Stufe II) sınavına girmeye hak kazanırlar. Bu öğrenciler 11.sınıftan itibaren Almanca derslerini özel C1 sınılarında alırlar. Bununla birlikte 10.sınıfta Almanca-II dersleri 2 saate inerek Seçmeli Almanca statüsü kazanır ve bu derslerde 10.sınıfta Alman Edebiyatı, 11.sınıfta ise Almanca konuşulan ülkeler (Almanya, İsviçre ve Avusturya) hakkında yakın tarih, basit coğrafya ve genel kültür bilgileri verilir. DeutschesSprachdiplomStufe II (C1 seviyesi) süresiz ve uluslararası geçerliliği olan Almancanın en yüksek seviyesini belirten dil diploması olup; YGS ve LYS sonucu eğitim almaya hak kazandığınız herhangi bir bölümü Almanya’da hazırlık sınıfı okumadan okuma hakkı elde edersiniz. DeutschesSprachdiplomStufe I (B1 seviyesi) ise yine süresiz ve uluslararası geçerliliği olan ve Almancanın orta seviyesini belirten bir dil diploması olup, YGS ve LYS sonucu eğitim almaya hak kazandığınız herhangi bir bölümü, Almanya’da hazırlık sınıfına kayıt yaptırmak şartıyla okuyabilirsiniz. Ayrıca DeutschesSprachdiplomStufe II sınavında başarılı olan öğrencilere, DAAD tarafından kriterleri belirlenen şartları yerine getirdikleri takdirde eğitimlerini Almanya’da sürdürebilmeleri için Alman devleti tarafından geri ödemesiz yükseköğrenim bursu verilmektedir. Ayrıca DAAD dışında Almanya’daki vakılar ve benzeri kuruluşlar sosyal aktiliklerine göre öğrencilere geri ödemesiz burs olanakları sağlamaktadırlar. Dersler dışında okul birden fazla kardeş okullarıyla her yıl birden fazla bir haftalık değişim programları yapmakta, PaSch ve tiyatro projelerine katılmaktadır.

Projelerimiz

 Model G20 Zirvesi;  G-20 Zirvesi, Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanı Grubu, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği komisyonlarından oluşmaktadır. 1999 senesinde kurulmuş olan bu topluluk 2008’den beri dünyayı ekonomik yönden ele alıyor ve bu bağlamda dünya sorunlarına çözüm üretmeyi hedeliyor. Birçok Avrupa Birliği ülkesi de G-20 Zirvesi’nde bağımsız olarak değil, sadece Avrupa Birliği Komisyonu olarak temsil ediliyor. G-20 Zirvesi; Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan oluşur. G-20’nin bu yapısından ilham alarak 2016 yılında okulumuz Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde Türkiye’nin ilk Model G-20 Zirvesi’ni düzenledik. Üç gün boyunca delegelerimiz, komite başkanlarımız, basın ve teknik ekiplerimiz öncülüğünde katılımcılarınher gününden keyif aldıkları bir program gerçekleştirdik. Dört öğrencimizin öncülüğünde başlayan bu projede, bu sene büyüyen kadromuz, gelişen ikirlerimizle birbirinden değerli okullarımızın katılımıyla dünya sorunlarını tartışıp, ortak çözümler aramak üzere Cağaloğlu Anadolu Lisesi Model G-20 Zirvesi’ni düzenleyeceğiz.  Erasmus; Okulumuzda her sene Erasmus projesi kapsamında, Almanya başta olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri ile karşılıklı değişim programları düzenlenmektedir. Calmun ; Model Birleşmiş Milletler (MUN), insan haklarının gelişimini teşvik etmeyi amaçlayan Birleşmiş Milletler Örgütü konferanslarının simülasyonu niteliğindedir. Model Birleşmiş Milletler çerçevesinde, öğrenciler temsil ettikleri ülkelerin sözcülüklerini üstlenerek, Büyükelçi, Dışişleri Bakanı, delege rollerini oynarlar.

Pansiyonumuz

 Okulumuzun C blok binasında yer alan 226 kişilik kontenjana sahip kız öğrenci pansiyonu mevcuttur. Pansiyonumuzda 173 öğrenci yatılı olarak kalmaktadır. Toplamda 21 odası bulunan pansiyonumuzda odaların çoğunluğu 10’ar kişiliktir. Ayrıca Etüt salonları, belletmen odaları ve dinlenme odaları da mevcuttur.

Yemekhanemiz

 Pansiyon binamızda yer alan yemekhanemiz gündüzlü ve yatılı öğrencilerimizin hizmetindedir. Üç öğün yemek verilmekte olup sabah kahvaltısı açık büfe olarak en az 8, öğle ve akşam yemekleri de en az 4 çeşit yemekten oluşmaktadır. Yemekhanemizde aynı anda 300 kişiye hizmet verilebilmektedir.

Kütüphanemiz

 Sultan Abdülmecid’in kendi şahsına ait olan ve sonradan Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde muhafaza edilmeye başlanan 546 cilt kitabı okulumuza vakfetmesiyle kurulan kütüphanemiz, günümüzde de ilk yıllardaki misyonunu devam ettirmektedir. Bugün artık nadir eser statüsüne kavuşan pek çok eseri ihtiva eden ve 2015 yılında yapılan yenileme çalışmaları neticesinde güncel eserleri de bünyesine katan kütüphanemiz öğrencilerimizin okulumuzdaki sığınak noktalarından biridir.

Sportif Faaliyetler

 Yüzme,satranç,okçuluk,basketbol,yelken gibi sporlar yapılmakta ve çeşitli başarılara imza atılmaktadır.

Okulun yüzdelik dilimi 0.47 olup kontenjanı 180´dir.

Okulumuz konferans salonunda Cağaloğlu Anadolu Lisesini ziyaret eden 27 öğrencimiz ile birlikte gezi sonrası duygu, düşünce ve gözlemlerini okulumuz öğrencileri ile paylaşmaları adına pano çalışması yapılmıştır.

 

 

Özlem TUNÇ PEKMEZ

Psikolojik Danışman

 

Tarık KAYA

Psikolojik Danışman

 

Alibeyköy Ortaokulu / Rehberlik Servisi - 2

İletişim: 0212 626 08 44 Dahili: 116

11-04-2019

04-04-201904-04-201904-04-201904-04-201904-04-201904-04-201904-04-2019

Kaynak: Cağaloğlu Anadolu Lisesi 2017 Tanıtım Bülteni