Başakşehir Güzel Sanatlar Lisesi Gezisi / 20.02.2019
Okulumuz mesleki rehberlik etkinlikleri kapsamında 8.sınıf öğrencileriyle Başakşehir Güzel Sanatlar Lisesini ziyaret ettik.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim öğretim istatistiklerine göre Türkiye genelinde 71 ilde 81 güzel sanatlar lisesi bulunmakta ve resim ile müzik alanlarının her birine yılda 30 öğrenciden fazlası alınmamaktadır.İstanbul ´da Kadıköy Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi, Ataşehir´de Aydın Doğan Güzel Sanatlar Lisesi, Beylikdüzü´nde Aşık Veysel Güzel Sanatlar Lisesi ve Başakşehir Güzel Sanatlar Lisesi olmak üzere devlete ait 4 lise mevcuttur.
Başakşehir Güzel Sanatlar Lisesi 2016 yılında açılmıştır.Yetenek sınavıyla ilk öğrencilerini alarak eğitim ve öğretime başlamış olan okulda Müzik ve Görsel Sanatlar olmak üzere iki alanda eğitim verilmektedir.
Bu öğrenciler arasında yer alabilmek için resim ya da müzik alanında yetenek sınavına girilmesi gerekmektedir. Bu liselere giriş puanı hesaplanırken, yetenek sınavları % 70, öğrencinin ortaokul ortalaması ise % 30 etkili olmaktadır.Öğrenciler hangi liseye girmek istiyorsa sadece oraya başvuru yapabilmektedir. Yetenek sınavlarına başvurular Mayıs ayının sonunda okulun web sayfasında paylaşılacağı bilgisi verildi.Başvurular bireysel olarak okul idaresine yapılacaktır.
Yetenekli öğrenciler, bu liselere gidebilmek için adayın girmek istediği okulun müdürü ve öğretmenleri, il ya da ilçeden öğretmenler, üniversite öğretim üyelerinden oluşan jüri karşısında sınava alınır. Bölümlerin sınavları da farklılık gösterir. Örneğin güzel sanatlar lisesi resim bölümünde okumak isteyen bir aday, iki sınava girer. Biri görerek çizmeye(desen sınavı); diğeri ise hayali sınav olarak adlandırılan (imgesel sınav), belirlenen bir konuya göre resim çizilmesine dayalı bir sınavdır. Müzik sınavında ise sesler verilir. Piyanodan Tek ses,çift ses,üç ses,dört ses sınavı,melodi,ritim verilir ve adaydan onu çıkarması istenir. Doğru bir şekilde İstiklal Marşı´nı okumaları adaylardan beklenmektedir.Müzik alanında 30 öğrenci Genel Müzik, 30 öğrenci Türk Sanat Müziği bölümlerini seçmektedir.
Genel Müzik alanında gitar,yan flüt,bağlama,ud,keman,klarnet,viyolonsel enstrümanları kullandıkları, Batı,Halk ve Sanat Müziğinin hepsinin içeriğinin okutulduğu belirtildi.Türk Sanat Müziği bölümünde ise ud,keman,klarnet gibi enstrümanların olduğu ve daha ayrıntılı bir alan olduğu ifade edildi.
Okulda okumaya hak kazanan resim ve müzik bölümdeki 30’ar öğrenci sanat dolu dört yıla doğru yola çıkar. Öğrenciler; Matematik, Türk dili ve Edebiyatı, Biyoloji gibi ortak derslerin yanı sıra seçtikleri alanlarda da dersleri vardır ayrıca sınıf kademesi yükseldikçe ortak dersler azalmakta, alan dersleri artmaktadır.
Müzik bölümde öğrencinin isteği, yeteneği ve fiziksel özellikleri, müziksel işitme yapısı dikkate alınarak bir enstrüman belirlenir. Dersler; seçimi yapılan enstrümanlara göre öğretmenle bire bir yapılır. Müzik öğretmenlerinin kendi odası bulunur. Her odada öğrencilere bireysel ders verilir. Kültür derslerine ek olarak, Müzik Ana Sanat Dalında; Solfej, Piyano, Çalgı, Koro, Müzik Tarihi, Orkestra, Armoni, Kompozisyon gibi dersler okutulur.Ayrıca okul orkestrasında görev alınır ve toplu çalışmalar yapılır. Öğrencilerin okul orkestrasının yurt içinde yaptığı konserlere katılımı sağlanır.
Resim bölümündeki öğrenciler ise gruplar halinde ders görür.Kültür derslerine ilave olarak, Resim Ana Sanat Dalında; Desen, Temel Sanat, Desen Atölye, Heykel Atölye, Grafik Atölye, Tasarım ve Sanat Tarihi dersleri okutulur.
Öğrenciler 4 yıl boyunca alanlarında uzman öğretmenlerle hem akademik bir eğitim görmekte hem de yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak pek çok aktiviteye okul içinde ve dışında çeşitli sergilere, yarışma ve festivallere katılmaktadırlar.
Güzel sanatlar liselerinden mezun olanların YKS sınavından barajı geçmeleri ve yetenek sınavından başarılı olması gerekmektedir.Müzik,resim öğretmenliği,konservatuar,stilistlik gibi bölümlere gidebilecekleri belirtildi.
Okulumuz konferans salonunda Başakşehir Güzel Sanatlar Lisesini ziyaret eden 27 öğrencimiz ile birlikte gezi sonrası duygu, düşünce ve gözlemlerini okulumuz öğrencileri ile paylaşmaları adına pano çalışması yapılmıştır.
Özlem TUNÇ PEKMEZ
Psikolojik Danışman
Tarık KAYA
Psikolojik Danışman
Alibeyköy Ortaokulu / Rehberlik Servisi - 2
İletişim: 0212 626 08 44 Dahili: 116









