Meslek Lisesi Gezisi / 15.04.2019

Meslek Lisesi Gezisi / 15.04.2019

Okulumuz mesleki rehberlik etkinlikleri kapsamında 8.sınıf öğrencileriyle Meslek  Lisesi ziyaretinde bulunduk.

21.04.2019 677

Sağlık Meslek Liselesi Nedir? Bölümleri Nelerdir?

 

Sağlık sektörü alanındaki iş gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla gerek devlet bünyesinde gerekse de özel okul olarak faaliyet gösteren, ortaokuldan sonra sınavla öğrenci alan meslek lisesi türüdür. Sağlık meslek liselerinde öğrenim süresi 4 yıldır. Ülkemizde tüm lise türlerinin 9. sınıflarında aynı müfredat programı uygulandığından bu liselerde mesleki eğitime 10. sınıftan itibaren başlanır. 11 ve 12. sınıflarda sağlık kuruluşlarında staj denilen uygulama eğitimleri vardır. 12. sınıfta ise öğrenciler haftanın üç gününü hastane ve sağlık ocağı gibi sağlık kurumlarında iki gününü ise okulda teorik dersler alarak geçirirler. Sağlık kurumlarında uygulama eğitimi alırken hem sigortaları yapılır hem de asgari ücretin 1/3’ü kadar da ücret alırlar. Ayrıca sağlık meslek lisesinden mezun olan öğrenciler sınavsız olarak alanlarıyla ilgili bölümlerde ön lisans eğitimi alabiliyorlar. İsterlerse sınavla lisans programlarına da devam edebilme imkanları mevcuttur.

Öğrenciler 2014 yılına kadar liseden mezun olunduğunda Hemşirelik, Acil Tıp Teknisyenliği, Radyoloji teknisyenliği gibi bölümlerden diploma alabiliyorlardı. Şuanda  sadece Hemşire yardımcılığı, Ebe yardımcılığı yada Sağlık Bakım Teknisyenliği alanlarından birini seçmektedirler.

    

Sağlık meslek liseleri öğrenciler için olduğu kadar ebeveynler için de avantajlıdır. Öğrenciler için en büyük avantajı, kısa süre içerisinde kazanılan ve mesleki geçerliliği olan bir diploma ve uzman olarak sağlık sektöründe işe başlama yetisidir.

Meslek lisesi mezunları diplomaları ile artık bir iş sahibidirler. Mezun olduklarında seçtikleri bölüme Hemşire yardımcılığı, Ebe yardımcılığı yada Sağlık Bakım Teknisyenliğinden birini yapabilecek seviyeye gelmişlerdir. Avantajlı olan yönü bu tarafıdır.

 

Hemşire Yardımcısı Ne İş Yapar?

Sağlık meslek lisesi mezunlarının kazandığı unvanlardan biri olan hemşire yardımcısı, bu liselerde okutulan bir bölüm olan hemşire yardımcılığı programından mezun olunması ile kazanılan bir unvandır. Hemşirelerin nezaretinde hastanelerde çalışabilecek olan hemşire yardımcıları, hastaların günlük yaşamlarını idame ettirmelerini, beslenme programlarının takibini, kişisel bakım ve temizliğini ve sağlık birimlerine ulaşımlarını denetler ve bu konuda hastalara yardımcı olur.

Sağlık Bakım Teknisyeni Ne İş Yapar?

Sağlık bakım teknisyenliği programını okuyarak bu bölümden mezun olan sağlık bakım teknisyenleri, sağlık kuruluşlarındaki teknikerlere yardımcı olmak üzere eğitim görürler.Türlü teknik işleri de beraberinde çalışan tekniker ile birlikte yapacak olan sağlık bakım teknisyeni aynı zamanda hastalarla birebir ilgilenerek onların günlük yaşam aktivitelerini, beslenmelerini ve ulaşımlarını da takip etmekte ve onlara yardımcı olmaktadır.

Ebe Yardımcısı Ne İş Yapar?

Ebe yardımcılığı programını bitirerek ebe yardımcısı unvanını kazanan kişiler, hastanelerde çalışan ebelerin nezaretinde onlara yardımcı olarak çalışmaktadırlar. Ebelerle birlikte doğuma girerek onların verdikleri görevleri yapmakla yükümlü olan ebe yardımcıları aynı zamanda doğum öncesinde ve sonrasında anne adaylarının beslenmelerini takip etmek, günlük aktivitelerine yardımcı olmak, kişisel bakımlarını ve temizliklerini gerçekleştirmek ile de yükümlüdür.

 Sağlık Meslek Liselerinde;

Tüm temel dersler işlenmez ve meslek dersleri ağırlıklı olur.

Meslek derslerin kat sayıları fazla olur.

11. ve 12. sınıfta staj dersleri başladığı için günler yorucu geçer.

 

 

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİLERİ

ALANIN TANIMI

Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI

Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMLARI

1. ELEKTRİK TESİSATLARI VE PANO MONTÖRLÜĞÜ

Tanımı : Elektrik tesisatları ve pano monitörlüğü meslek elemanının sahip olması gereken, bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı : Elektrik-elektronik sektöründe; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumunu ve bakım onarımını yapabilecek yeterliklere sahip meslek elemanları yetiştirmek.

2. GÜVENLİK SİSTEMLERİ

Tanımı: Güvenlik sistemleri teknik servis elemanın sahip olması gereken, Güvenlik sistemlerinin kurulum, bakım ve onarım işlemlerini yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Güvenlik sistemlerinin kurulum, bakım ve onarım işlemleri için gerekli mesleki yeterliklere sahip teknik elemanları yetiştirmektir.

 

GIDA TEKNOLOJİLERİ

ALANIN TANIMI

Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bir nesil için insanların tükettiği gıdalar çok önemlidir. Dünya nüfusunun gittikçe artması sağlıklı ve bol gıdaya olan ihtiyacı da artmıştır. Teknolojik gelişmeler gıda sektöründe de kendini hissettirmektedir. Geleneksel üretim çekileri yerini bilimsel üretime bırakmaktadır. Bu alandaki teknolojik buluşlar, yeni gıda formülleri, ürün çeşitlerinin artması, tüketicinin damak zevkinin ve sosyal yaşantısının değişmesi, ambalajlamanın önem kazanması, gramajda çeşitlenme ihtiyacının doğması gibi faktörler gıda endüstrisinde ilkel yöntemlerin terk edilmesini zorunlu kılmaktadır.
Gıda sektöründe üretim kalitesinin artırılması yüksek teknoloji, ambalajlama, uygun koruma, dağıtım ve depolama sistemine bağlıdır.

ALANIN AMACI

Ülkemizde tarım alanında yaşanan gelişmeler gıda sektörümüze de yansımış bitkisel ve hayvansal gıdaların üretimi artmıştır. Tahıl, süt, meyve, sebze, çay, yağ, et, balık, fermantasyon (mayalanma) ürünlerinin yanı sıra şekerli ürünler ile ilgili üretim ve işleme tesisleri yurt geneline yaygınlaşmıştır. Buna bağlı olarak da işlenmiş gıda ürünlerinin ihracatı artmış ve bu gelişmeler gıda sektörünün ilerlemesine büyük katkı sağlamıştır.
Gıda Teknolojileri alanında gıda ile ilgili üretim süreçlerinin her aşamasında görev alabilecek teknik ara eleman yetiştirmek üzere gereken eğitim öğretimi vermek ve gıda teknolojileri uygulamalarında yer alan meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış, nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMLARI

1-GIDA LABORATUVAR (KONTROL) TEKNİSYENİ

Gıda laboratuvar teknisyeni, her türlü gıdanın üretiminden tüketimine kadar geçen süreç içerisinde alınan numunelerinin duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini laboratuvarda, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

 

Okulumuz konferans salonunda Meslek Lisesini ziyaret eden 22 öğrencimiz ile birlikte gezi sonrası duygu, düşünce ve gözlemlerini okulumuz öğrencileri ile paylaşmaları adına pano çalışması yapılmıştır.

 

 

Özlem TUNÇ PEKMEZ

Psikolojik Danışman

 

Tarık KAYA

Psikolojik Danışman

 

Alibeyköy Ortaokulu / Rehberlik Servisi - 2

İletişim: 0212 626 08 44 Dahili: 116

21-04-201921-04-201921-04-201921-04-201921-04-201921-04-201921-04-201921-04-201921-04-201921-04-201921-04-201921-04-2019